Sata vuotta lukkari Juho Eeron kuolemasta

Helluntain jälkeisellä viikolla, 27.5.1836, syntyi Pellossa maanviljelijä Asarias Eeron perheeseen poika, joka seuraavana sunnuntaina kastettiin ja merkittiin seurakunnan kirjoihin nimellä Juho. Tarkoituksenani on nyt kertoa jotain, mitä olen omaa sukua tutkimalla oppinut tietämään tästä isoisäni isoisästä.

Juho syntyi isänsä kolmantenatoista ja Kreeta-äitinsä toisena lapsena. Isänsä puolelta Eerojen lisäksi sukua ovat mm. Anuntit, Juoksengin Ratasvaaran Filpukset ja Pellon Puraset. Äitinsä puolelta Juho oli Jokijalan Jaakoja. Tätä kautta esivanhemmista löytyvät mm. Lovikan ja Kainuunkylän Lovikat ja Pajarin pirkkalaissuku. Äidin puolelta tulee yhteys myös toiseen pirkkalaissukuun, Kyröihin.

Jotain Juhon lapsuusajan ankeudesta kertoo se että Juhon lapsuudenkotiin syntyi 21 lasta, joista kuitenkin 17 kuoli alle viisivuotiaina! Juhon lapsuudessa kuolema oli tuttu vieras kotona: seitsemän nuorempaa sisarta kuoli alle nykyisen kouluiän.

Juhon aikuisikään päässeistä sisaruksista Eeva-Kaisa muutti Pajalaan ja Maria Tornioon. Isoveli Heikki peri isänsä talon Pellossa.

Omaa taloa pitämään Juho muutti Turtolaan, Mäen taloon. Hän avioitui Könkäsestä kotoisin olevan Selma Bergströmin kanssa 19.4.1870. Selma tunnettiin myöhemmin jälkikasvun keskuudessa "Mäen Mammana". Raskaan maanviljelystyön ohessa Juho antoi tärkeän panoksen seurakunnalle toimimalla Turtolan, nykyisen Pellon seurakunnan lukkarina, ensimmäisenä tehtävän haltijana.

Juhon lapsista vanhin, Hulda, toimi postinhoitajana. Hän avioitui kypsässä aikuisiässä karunkilaisen Heikki Hoolin kanssa. Kalle jatkoi isänsä jälkeen Mäen talon isäntänä. Otto, "Piippolan Ottu", muutti Piipolan taloon kotivävyksi. Ottu peri isältään Turtolan lukkarinviran. Eemeli, "Ahon Eemi", asutti Mäen tilasta erotettua Aholaa. Mäessä asuivat myös naimattomat sisarukset Viljami ja sisaruksista nuorin, Alma. Perheen lapsista toiseksi nuorin, Elin Aurora, kuoli 19-vuotiaana.

Sunnuntaina, syyskuun 28. päivänä vuonna 1902, Juhon maallinen taival päättyi. Talon isäntä muutti isomman Isännän taloon. Täältä matkan päästä katsoen tunnen, että hän jätti perinnöksi jälkikasvulleen yksinkertaisen uskon ja rakkauden musiikkiin. Molemmat ovat kantaneet hedelmää monissa jälkipolvissa.