Nykyisten eerolaisten varhaispolvet

Nykyisten eerolaisten kantaisä on Wahlbergin mukaan ollut Olli Mikonpoika (mainitaan 1543-1546). Ihan tarkkaa tietoa ei ole, mikä edellä mainitun Erkin (vuoden 1539 jousiveroluettelossa) ja Ollin välinen suhde on ollut. Mahdollisesti he ovat olleet veljiä.

Ollia ei mainita Pellon vanhimmassa, vuoden 1539 veroluettelossa. Jos oletetaan, että Olli kuitenkin asui silloin jo Pellossa, voitaisiin olettaa hänen olevan jonkun mainitun isännän veli - yhtään Mikko-nimistä isäntää ei ole mainittu. Mahdollisia velikandidaatteja (muita Mikonpoikia) olisi Iivari, Niilo ja Erkki Mikonpoika. Kuitenkaan yhdenkään näiden kohdalla ei vuoden 1539 veroluettelossa mainita veljeä.

Olli mainitaan siis vuoden 1543 verokorteissa, kahden ja puolen pannimaan ja viiden heinäkuorman tilana. Silloisista kymmenestä talosta Ollin talo oli kokonsa puolesta kuudenneksi suurin. Olisiko Olli sitten muuttanut vuosien 1539-1543 välissä Pelloon, se jää epäselväksi.

Ollin poika oli Mikko Ollinpoika (mainitaan 1547-1585).

Mikon poika oli puolestaan Hannu Mikonpoika (mainitaan 1588-1630). Hannu Mikonpoika perusti Hannun talon.

Korteniemen sukukirjassa mainitaan, että Hannun talon perustanut Hannu Mikonp. olisi lähtöisin Kyllin talosta. Tähän vaihtoehtoon ei tässä oteta kantaa - seuraamme Erik Wahlbergin tulkintaa.

Hannun lapsista tiedetään Hannu Hannunpoika (vanhin, 1) (mainitaan 1655) ja Niilo Hannunpoika (mainitaan 1632-1660). Niilo oli merkitty Hannun nimellä, ilmeisesti hän ollut Hannun talon isännyyden jatkajana isänsä jälkeen. Hänestä polveutuu Hannun suku.

Hannun lapsista tiedetään Erkki Hannunpoika ja Hannu Hannunpoika (nuorempi, ykkösen poika, Hannu 2). Erkin vaiheista ei ole tietoa. Hannu sen sijaan oli Eeron talon isäntänä 1656-1686. Hannusta polveutuvat nykyiset tunnetutEeron suvun jäsenet.

Eli näyttää siltä, että Eeron talon isäntäsuku vaihtui Hannun tultua isännäksi. Jos Olli ja Erkki Mikonpoika olisivat olleet serkkuja, olisi Hannu Hannunpoika (2) tullut Eeron taloon kolmannen serkkunsa seuraajaksi. Tämä vaatii vielä selvittelyä.